Binnen 15 maanden je diploma
Meerdere keren starten per jaar
Erkende opleidingen

Welke opleiding heb je nodig om Kok te worden?

Brancheopleiding Kok

Volg bij ons de verkorte opleiding tot Kok!

Het beroep van kok is zowel veeleisend als lonend en vereist een combinatie opleiding, praktische ervaring en een passie voor koken. In Nederland is de meest gebruikelijke route om kok te worden via een mbo-opleiding. Er zijn verschillende niveaus van opleidingen beschikbaar die je voorbereiden op een carrière in de keuken.

Brancheopleidingen

Het beroep van kok biedt volop doorgroeimogelijkheden, en een brancheopleiding tot Kok of Zelfstandig Werkend Kok is een uitstekend alternatief voor een traditionele mbo-opleiding. Net als mbo-opleidingen bereiden brancheopleidingen je voor op een carrière in de keuken, maar met een sterkere focus op de specifieke vaardigheden en praktijkervaring die vereist zijn in de horeca.

De brancheopleiding tot Kok biedt een solide basis in koken, voedselveiligheid, hygiëne en eenvoudige kooktechnieken. Bij de opleiding tot Zelfstandig Werkend Kok, komt er wat meer om de hoek kijken. Je leert geavanceerdere kooktechnieken, menuplanning en voedselbereiding. Bovendien leer je over voorraadbeheer, inkoop en keukenmanagement. 

Vakgerichte cursussen en workshops

Naast brancheopleidingen zijn er ook tal van vakgerichte cursussen en workshops beschikbaar voor degenen die hun culinaire vaardigheden willen verbeteren of zich willen specialiseren in een bepaald type keuken. Deze cursussen kunnen variëren van een paar dagen tot enkele maanden en bieden training in specifieke technieken zoals patisserie, sushi maken of moleculaire gastronomie.

Meer over kok

Het beroep van kok is zowel uitdagend als lonend en biedt een breed scala aan mogelijkheden voor diegenen die van koken en gastronomie houden. Maar waarom zou je ervoor kiezen om kok te worden? In dit artikel bespreken we de vele redenen waarom een carrière als kok aantrekkelijk kan zijn: van de creativiteit en diversiteit van het werk tot de kansen op persoonlijke en professionele groei.

Meer lezen

Het salaris van een kok is afhankelijk van verschillende factoren zoals ervaring, specialisatie, type werkgever en locatie. In dit artikel bespreken we de gemiddelde salarissen van koks in Nederland, welke factoren van invloed zijn op het salaris en de mogelijkheden voor salarisgroei in deze culinaire carrière.

Meer lezen

Een kok is verantwoordelijk voor het bereiden en presenteren van maaltijden. Het werk van een kok is veelzijdig en omvat een breed scala aan taken, van het plannen van menu’s en het inkopen van ingrediënten tot het bereiden van gerechten en het onderhouden van de keuken. 

Meer lezen

Het beroep van kok kan buitengewoon bevredigend en creatief zijn, maar het is ook fysiek en mentaal veeleisend. In dit artikel bespreken we de verschillende aspecten die bijdragen aan de zwaarte van het beroep van kok, waaronder de fysieke belasting, de werkuren, de stressfactoren en de eisen aan vaardigheden en kennis.

Meer lezen

Het beroep van kok is zowel veeleisend als lonend en vereist een combinatie opleiding, praktische ervaring en een passie voor koken. In Nederland is de meest gebruikelijke route om kok te worden via een mbo-opleiding. Er zijn verschillende niveaus van opleidingen beschikbaar die je voorbereiden op een carrière in de keuken.

Meer lezen

De opleiding tot kok bereidt studenten voor op het werken in een professionele keuken. Deze opleiding combineert theoretische kennis met praktische vaardigheden om een allround kok te worden. Hier volgt een gedetailleerde beschrijving van de inhoud van de lessen die je kunt verwachten tijdens de koksopleiding.

Meer lezen
Capabel Onderwijs Medewerker E. Heikamp
Gepubliceerd door: Elise Heikamp, Redactie Capabel Onderwijs
psycholoog zit op bureaustoel voor het bureau
Uitdagingen en oplossingen voor volwassenen bij het volgen van een opleiding
Een diploma halen als je volwassen bent, kan een uitdaging zijn. Misschien heb je werk, een gezin of andere verantwoordelijkheden, waardoor je denkt dat je geen tijd hebt voor een opleiding. Bij Capabel Onderwijs weten wij uit onze jarenlange ervaring dat een opleiding heel goed te combineren is met de rest van je leven! Het geheim zit in de juiste aanpak, persoonlijke begeleiding en een flexibele leerweg.
Meer lezen
Capabel Onderwijs studenten werken samen
Waarom zou ik weer naar school gaan?
Misschien twijfel je of je weer naar school moet gaan en vraag je je af of dat wel de moeite waard is? Het antwoord is: ja! Of je nu een carrièreswitch wilt maken, jezelf verder wilt ontwikkelen of een diploma nodig hebt voor je huidige baan: een opleiding volgen is altijd een slimme keuze.
Meer lezen
Capabel Onderwijs student zit glimlachend op bankje
Hoe lang duurt het om de benodigde diploma's of certificeringen te behalen voor een baan in de sector?
Ben je op zoek naar een nieuwe baan en wil je daar niet jaren voor studeren, omdat je het liefst meteen de praktijk ingaat? Bij Capabel Onderwijs snappen we dat heel goed. Daarom bieden we opleidingen aan die je in een korte tijd kunt afronden. In plaats van 2 tot 4 jaar studeren, kun je bij ons al binnen 6 tot 12 maanden een erkend diploma op zak hebben. Hoe dat kan? We leggen het uit.
Meer lezen

Al onze MBO- en HBO bachelor-opleidingen zijn erkend door het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW). Capabel Onderwijs en Capabel Hogeschool hebben het NRTO-keurmerk.

Logo ministerie OCW partner Capabel Onderwijs

Logo Nvao Beeldmerk Geaccrediteerde Opleiding

Logo NRTO Geaccrediteerde Opleiding