Binnen 15 maanden je diploma
Meerdere keren starten per jaar
Erkende opleidingen

Jouw stage of leerwerkplek

De beroepspraktijkvorming (BPV)

De beroepspraktijkvorming (BPV), je stage of leerwerkplek, is een belangrijk verplicht onderdeel van je opleiding en je doet waardevolle ervaring op. Beroepspraktijkvorming is noodzakelijk om:

  • het beroep en de branche te leren kennen;
  • te leren van en met professionals;
  • wat je op school hebt geleerd toe te passen in de praktijk met cliënten/patiënten en collega’s;
  • examens te doen in het leerbedrijf nadat je hebt aangetoond vaardig en bekwaam te zijn;
  • opdrachten en examens te doen in het leerbedrijf nadat je hebt aangetoond vaardig en bekwaam te zijn.

Alleen door deze ervaring op te doen in een leerbedrijf, kun je je ontwikkelen tot een beginnend beroepsbeoefenaar. De BPV bestaat uit een voorbereidende, beroepsopleidende en afrondende examenperiode. De basis leer je op school. Wat je hebt geleerd, gebruik je in de BPV. En, vanuit je praktijkervaring neem je vragen en ervaringen mee naar school. Zo versterken leren en werken elkaar.

Je loopt stage tijdens de kwalificatie (de basis en profiel blokken van jouw opleiding) en de keuzedelen (het laatste blok van jouw opleiding). Per leerweg zijn er andere eisen voor het aantal (verplichte) BPV-uren.

  • BOL/BBL: het aantal uren dat je loopt bij jouw stage of leerwerkplek is een eis voor het behalen van jouw diploma.
  • OVO Flex+ en Thuisstudie: het aantal uren dat je loopt bij jouw stage of leerwerkplek is geen diplomavereiste. Je moet je ontwikkelen van student naar beginnend beroepsbeoefenaar. Je doorloopt alle periodes van de BPV. De BPV-uren voor BOL/BBL geven je een indicatie voor het aantal BPV-uren dat gemiddeld nodig om de vereiste ontwikkeling te laten zien. 

Het aantal dagen BPV per week verschilt per leerweg:

Leerweg

BPV

Start BPV

Soort BPV

BOL

2 dagen

Vanaf de start van je opleiding

Stage

BBL

3 dagen

Vanaf de start van je opleiding

Leerwerkplek

Flex+ (OVO)

2 tot 4 dagen afhankelijk van je studieplanning

In overleg met je studiecoach. Bij voorkeur vanaf de 6e lesweek.

Stage of leerwerkplek

Thuisstudie (OVO)

 

Erkend leerbedrijf

Het is goed om zodra je kan, te beginnen met oriënteren op mogelijke stage of leerwerkplekken. Dit is alleen mogelijk bij een erkend leerbedrijf. Je oefent er met het werk dat hoort bij het beroep waarvoor je wordt opgeleid. Het leerbedrijf werkt samen met jou en Capabel Onderwijs om jouw BPV tot een succes te maken. De organisatie SBB controleert of een leerbedrijf aan alle eisen voor een erkenning voldoet. Controleer dus altijd of jouw leerbedrijf erkend is door het SBB!

Hoe vind je een beschikbare stageplaats of leerwerkplek?

Je vindt beschikbare stageplaatsen op de website https://stagemarkt.nl (BOL of Flex+) of op de website www.leerbanenmarkt.nl (BBL of Flex+). Je kan bijvoorbeeld zoeken op de naam van jouw opleiding, maar ook op het nummer van jouw opleiding. Dit nummer heet een Crebo nummer. Dit Crebo nummer kan je terugvinden op de pagina van jouw opleiding naar keuze onder het kopje ‘Toetsing en Examinering’. Het is natuurlijk ook mogelijk dat je via jouw eigen netwerk een erkend leerbedrijf kent.

Verdiep je in het bedrijf door de website goed te lezen. Denk bij je selectie na over vragen als:

  • Past de stageplek bij mijn opleiding, leerdoelen en leerbehoefte?
  • Past de cultuur van het leerbedrijf bij mij?
  • Wat is de afstand en de reistijd naar het bedrijf? Denk eraan, je moet hier voor een langere periode minimaal twee dagen per week naar toe.

Solliciteren

Heb je een interessante stageplaats gevonden en weet je hoe je kunt solliciteren? Besteed tijd en aandacht aan je sollicitatiebrief. Bereid je ook voor op het contact met een bedrijf, telefonisch of in een gesprek. Zorg dat je op tijd op de afspraak komt en denk ook na over je kleding. Kies voor kleding waarin jij je prettig voelt én die past bij het bedrijf. Misschien vind je hier al iets over op de website of sociale media.

Bij de receptie van jouw Capabel Onderwijs-locatie kun je folders ophalen met daarin algemene informatie over Capabel Onderwijs. Zeker als een leerbedrijf niet eerder een student van Capabel Onderwijs heeft begeleid, is het goed deze folder bij de hand te hebben of mee te nemen.

Je kunt in het gesprek elk geval antwoord geven op de volgende vragen:

  • Wie ben jij en wat wil je leren?
  • Welke opleiding volg je?
  • Waarom heb je voor ons bedrijf gekozen?
  • Wat wil je bereiken in de toekomst?

Bereid ook vragen voor die jij wil stellen. Zo laat je zien dat je geïnteresseerd bent in het bedrijf en in de stage of leerwerkplek. Bijvoorbeeld:

  • Wat kan ik van het leerbedrijf verwachten?
  • Wie wordt mij praktijkbegeleider?
  • Heeft het leerbedrijf ervaring met stagiaires?
BPV is een investering in je toekomst

Een succesvolle BPV-periode vraagt om een investering in tijd en energie van jou én het leerbedrijf. Dit is een investering in de toekomst. Veel van de studenten van Capabel Onderwijs krijgen na een goed verlopen BPV-periode een arbeidscontract aangeboden bij het leerbedrijf. Wees je hiervan bewust vanaf het eerste contact! Je BPV-periode is de opstap naar een passende baan in de sector of legt een stevige basis voor een vervolgopleiding. Je mbo-diploma maakt hierin het verschil!

Jouw BPV-overeenkomst opstellen

Wil je het liefst morgen al beginnen? We adviseren om hiermee te wachten totdat jij jouw bpv-overeenkomst hebt aangemaakt. In deze overeenkomst staan alle afspraken over de BPV die jij, het leerbedrijf en Capabel Onderwijs maken. Deze overeenkomst is pas geldig als alle handtekeningen zijn gezet! Benieuwd hoe je deze bpv-overeenkomst kan aanmaken? Dit kan in de 1e week van jouw opleiding en je krijgt hier uitleg over tijdens de introductieweek.

Je kan een BPV-overeenkomst aangaan voor de totale opleidingsduur. Vind jij of vindt het leerbedrijf de totale duur van de opleiding te lang om vanaf dag 1 afspraken over te maken? Dan kun je ook beginnen met een overeenkomst voor een kortere periode

Al onze MBO- en HBO bachelor-opleidingen zijn erkend door het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW). Capabel Onderwijs en Capabel Hogeschool hebben het NRTO-keurmerk.

Logo ministerie OCW partner Capabel Onderwijs

Logo Nvao Beeldmerk Geaccrediteerde Opleiding

Logo NRTO Geaccrediteerde Opleiding