Beoordeeld met een 8.8
Binnen 15 maanden je diploma
Meerdere keren starten per jaar
Erkende opleidingen

Wat is het verschil tussen een Dierenartsassistent Paraveterinair en een Dierenartsassistent?

MBO Dierenartsassistent Paraveterinair

Volg bij ons de verkorte opleiding tot Dierenartsassistent Paraveterinair!

Wil jij Dierenartsassistent of Dierenartsassistent Paraveterinair worden? Dan is het handig om precies te weten wat het verschil tussen deze twee is. De opleidingen Dierenartsassistent Paraveterinair en Dierenartsassistent lijken namelijk wel erg op elkaar en de temen worden ook door elkaar gebruikt. Toch zijn er belangrijke verschillen die we hieronder beschrijven.

Opleidingsniveau

Een Dierenartsassistent Paraveterinair heeft meestal een uitgebreidere en gespecialiseerde opleiding gevolgd dan een standaard Dierenartsassistent. Deze opleiding omvat specifieke certificeringen en trainingen die hen kwalificeren om meer geavanceerde medische taken uit te voeren. Het gaat dan bijvoorbeeld om cursussen in medische technieken en diagnostische procedures. Een standaard Dierenartsassistent heeft meestal een basisopleiding gevolgd die gericht is op algemene ondersteuning in de dierenzorg.

Werkzaamheden

De werkzaamheden van een Paraveterinair zijn breder en omvatten meer medische en technische taken. Dit kan het uitvoeren van diagnostische tests zijn, zoals bloedonderzoek en röntgenfoto’s of het assisteren bij complexe medische procedures en operaties. Een Dierenartsassistent houdt zich meestal bezig met meer basis- en ondersteunende taken, zoals het verzorgen van de dieren, schoonmaken van de hokken, en het uitvoeren van administratieve werkzaamheden, zoals het beheren van patiëntendossiers en het plannen van afspraken.

Zelfstandigheid

Paraveterinairs hebben vaak meer autonomie in hun rol en kunnen zelfstandig bepaalde medische handelingen uitvoeren, wel altijd onder supervisie van een dierenarts. Dit betekent dat ze meer verantwoordelijkheid dragen en zelfstandig beslissingen kunnen nemen over de zorg voor de dieren. Dierenartsassistenten werken doorgaans onder directe supervisie van een dierenarts en hebben minder zelfstandigheid in hun werkzaamheden. Ze volgen de instructies van de dierenarts nauwgezet op en voeren voornamelijk ondersteunende taken uit.

Deze verschillen maken de rol van een Dierenartsassistent Paraveterinair meer gespecialiseerd en vaak cruciaal voor de medische zorg voor dieren. Hun uitgebreide opleiding en grotere zelfstandigheid dragen bij aan de kwaliteit van de veterinaire zorg die zij kunnen bieden.

Capabel Onderwijs Medewerker E. Heikamp
Gepubliceerd door: Elise Heikamp, Marketing & Communicatie Calder Holding
Welke eigenschappen zijn belangrijk als ik E-Commerce Specialist wil worden?
Als je overweegt om E-Commerce Specialist te worden, zijn er verschillende belangrijke eigenschappen die je moet bezitten om succesvol te zijn in deze functie. Deze eigenschappen helpen je niet alleen bij het efficiënt beheren van online winkels, maar ook bij het verbeteren van klanttevredenheid en het stimuleren van de groei van de webshop. Hier lees je welke vaardigheden en kwaliteiten essentieel zijn voor een succesvolle carrière als E-Commerce Specialist.
Meer lezen
Welke eigenschappen zijn belangrijk voor Logistiek Teamleider?
De functie van Logistiek Teamleider biedt niet alleen interessante uitdagingen, maar ook diverse doorgroeimogelijkheden. Of je nu je verantwoordelijkheden wilt uitbreiden binnen de logistiek of nieuwe kansen in andere sectoren zoekt, er zijn veel manieren om je carrière verder te ontwikkelen. In deze blog verkennen we de verschillende doorgroeimogelijkheden die je hebt als Logistiek Teamleider.
Meer lezen
 Logistiek Teamleider staat lachend in magazijn
Wat zijn de doorgroeimogelijkheden voor een Logistiek Teamleider?
De functie van Logistiek Teamleider biedt niet alleen interessante uitdagingen, maar ook diverse doorgroeimogelijkheden. Of je nu je verantwoordelijkheden wilt uitbreiden binnen de logistiek of nieuwe kansen in andere sectoren zoekt, er zijn veel manieren om je carrière verder te ontwikkelen. In deze blog verkennen we de verschillende doorgroeimogelijkheden die je hebt als Logistiek Teamleider.
Meer lezen

Al onze MBO- en HBO bachelor-opleidingen zijn erkend door het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW). Capabel Onderwijs en Capabel Hogeschool hebben het NRTO-keurmerk.

Logo ministerie OCW partner Capabel Onderwijs

Logo Nvao Beeldmerk Geaccrediteerde Opleiding

Logo NRTO Geaccrediteerde Opleiding