Beoordeeld met een 8.8
Binnen 15 maanden je diploma
Meerdere keren starten per jaar
Erkende opleidingen

Waarom doktersassistent worden?

Doktersassistenten zijn essentieel

Doktersassistenten zijn essentieel voor het functioneren van medische praktijken en klinieken. Ze zijn verantwoordelijk voor het beheren van afspraken, het bijhouden van patiëntendossiers, het uitvoeren van medische tests en procedures, en het verstrekken van informatie en instructies aan patiënten. Assistenten werken nauw samen met artsen en andere gezondheidswerkers om ervoor te zorgen dat patiënten de best mogelijke zorg ontvangen.

Verpleegkundige behandeld cliënt

Wat doet een Doktersassistent?

Een doktersassistent is een medewerker in de gezondheidszorg die werkt onder toezicht van een arts of andere zorgverlener. Doktersassistenten zijn verantwoordelijk voor het uitvoeren van verschillende taken om de praktijk van een arts of kliniek soepel te laten verlopen en om patiënten de best mogelijke zorg te bieden. Hier enkele voorbeelden van de belangrijkste taken die doktersassistenten kunnen uitvoeren:

  1. Patiënten ontvangen en helpen: Doktersassistenten zijn het eerste aanspreekpunt voor patiënten. Ze ontvangen patiënten, maken afspraken en helpen hen bij het invullen van formulieren en verzamelen de informatie voor de (huis)arts.
  2. Medische dossiers bijhouden: Doktersassistenten houden de medische dossiers van patiënten bij en zorgen ervoor dat deze up-to-date zijn en gemakkelijk toegankelijk zijn voor artsen en andere zorgverleners.
  3. Medische tests uitvoeren: Doktersassistenten voeren verschillende medische tests uit, zoals bloeddrukmetingen, bloedafnames, en urinetests. Ze kunnen ook medische apparatuur kalibreren en onderhouden.
  4. Assisteren bij medische procedures: Doktersassistenten assisteren artsen bij medische procedures zoals kleine operaties, en voeren ook zelf kleine medische procedures uit, zoals het hechten van wonden.
  5. Voorlichting geven: Doktersassistenten geven patiëntenvoorlichting over medische aandoeningen, behandelingen en preventieve zorg. Ze kunnen ook patiënten helpen bij het begrijpen van hun medicatie en het volgen van de voorgeschreven behandelingen.
  6. Administratieve taken: Doktersassistenten zijn vaak verantwoordelijk voor administratieve taken, zoals het beheren van afspraken, het bijhouden van medische dossiers, het verwerken van betalingen en het bestellen van medische voorraden.

Doktersassistent worden?

Wil jij graag doktersassistent worden en bijdragen aan kwalitatieve zorg voor patiënten? De ideale start vind je bij Capabel! Een verkorte mbo-opleiding Doktersassistent, binnen 15 maanden jouw diploma, vier startmomenten per jaar en een ideale combinatie tussen theorie en praktijklessen!

Al met al biedt de mbo-opleiding Doktersassistent is de ideale start voor iedereen die graag aan de slag wil in de Zorg en Welzijn. Door de praktische vaardigheden, mogelijkheden om je te specialiseren, de aandacht voor de laatste ontwikkelingen en de ruime werkgelegenheid, is het een opleiding die zeker de moeite waard is! Download de brochure en lees alles over de opleiding Doktersassistent.

Veelgestelde Vragen over Doktersassistent

Doktersassistent is veel meer dan alleen maar de telefoon aannemen en afspraken inplannen. Lees hoe een dag in het leven van een doktersassistent er uit kan zien.

Meer lezen

De opleiding tot doktersassistent kan uitdagend zijn, omdat het een breed scala aan vaardigheden vereist en er veel te leren valt. Hoe moeilijk de opleiding is, is afhankelijk van je achtergrond en ervaring. Heb je bijvoorbeeld al enige ervaring in de medische sector of heb je een administratieve achtergrond, dan zullen sommige onderdelen in de opleiding tot doktersassistente voor jou veel eenvoudiger zijn dan voor iemand die deze expertise mist.

Meer lezen

In het algemeen als tijdsbesparend, passend en georganiseerd. Tijdsbesparend, omdat Capabel verkorte opleidingen aanbiedt met minder lesdagen. Doordat er geen vijf dagen per week les is, is de opleiding gemakkelijk te combineren met onder andere een gezin. 

Meer lezen

Als je de mbo-opleiding tot doktersassistent niveau 4 hebt gevolgd en je gaat aan het werk, kom je over het algemeen in schaal 4 of 5 van de CAO (Collectieve Arbeidsovereenkomst) Huisartsenzorg. Na je opleiding start je op ongeveer € 2.449 euro bruto, wat kan oplopen tot ongeveer € 3.641 euro bruto per maand.

Meer lezen

Als doktersassistent kun je gaan werken bij een zelfstandig huisarts of een huisartsenpraktijk. Je bent ook heel erg welkom bij andere medische instellingen. Je kunt gaan werken op de specialistische afdelingen in een ziekenhuis en in de polikliniek, maar ook in verpleeghuizen, bij de GGD, arbodiensten of op scholen.

Meer lezen

Om doktersassistente te worden, kun je de mbo-opleiding niveau 4 tot doktersassistente volgen. Deze opleiding duurt over het algemeen 3 jaar. Je kan de opleiding voltijds volgen, maar ook als BBL-opleiding tot Doktersassistent. Capabel Onderwijs biedt deze opleiding ook aan als verkorte opleiding en dan kun je de mbo-opleiding tot doktersassistent in minder dan de helft van de tijd afronden, namelijk in 15 maanden.

Meer lezen

Mbo verpleegkundigen kunnen aan het werk in ziekenhuizen, verpleeghuizen en bij thuiszorgorganisaties. De doktersassistent maakt afspraken, ontvangt en begeleidt patiënten, beheert medische dossiers, voert medische handelingen uit en assisteert bij onderzoeken. De doktersassistent komen we voornamelijk tegen in huisartsenpraktijken.

Meer lezen

Doktersassistenten zijn essentieel voor het functioneren van medische praktijken en klinieken. Ze zijn verantwoordelijk voor het beheren van afspraken, het bijhouden van patiëntendossiers, het uitvoeren van medische tests en het verstrekken van informatie en instructies aan patiënten. Assistenten werken nauw samen met artsen en andere gezondheidswerkers om ervoor te zorgen dat patiënten de best mogelijke zorg ontvangen.

Meer lezen

Doktersassistent is een opleiding op mbo 4 niveau. Je kunt de opleiding volgen wanneer je een opleiding op mbo 3 niveau hebt afgerond, een overgangsbewijs van havo/vwo 3 naar 4 hebt of de intaketoets succesvol hebt afgerond.

Meer lezen

De opleiding MBO Doktersassistent is een zeer brede opleiding en bereid je voor op een mooi en veelzijdig beroep in de zorg. Tijdens de opleiding leer je alles over het menselijk lichaam, ziekten, klachten en leer je een goede inschatting te maken. Je doet vaardigheden op om de arts te assisteren en leert alles over communicatie om op juiste manier met patiënten om te kunnen gaan. En uiteraard leer je zelf een aantal medisch-technische handelingen: injecties geven, bloeddruk meten, wondverzorging, etc.

Meer lezen

De mbo niveau 4 opleiding tot doktersassistent is te volgen bij verschillende onderwijsinstellingen. Meestal duurt deze opleiding drie jaar. Bij Capabel Onderwijs kun je de opleiding tot doktersassistent al in 15 maanden afronden!

Meer lezen

Hoe weet je nou of je voor de opleiding tot doktersassistente moet kiezen of niet? Om die vraag te kunnen beantwoorden, is het belangrijk om jezelf eerst een paar andere vragen te stellen. Vind je het bijvoorbeeld fijn om verantwoordelijk te zijn? Jij bent straks namelijk het eerste aanspreekpunt voor patiënten en het is aan jou om tijdens de triage eventuele spoed te ontdekken. Lijkt het je het ook leuk om directe patiëntenzorg te leveren en echt patiëntencontact te hebben? Als doktersassistent is dat een belangrijk onderdeel van je werk. Je maakt afspraken met patiënten, adviseert en begeleidt patiënten, je assisteert bij onderzoeken en voert medische handelingen uit. Dit contact is heel belangrijk en kan veel voldoening geven. Twijfel je nog steeds? Lees dan verder.

Meer lezen

Als tandartsassistent en doktersassistent werk je nauw samen met medische professionals. Het is in beide beroepen van belang dat je over competenties beschikt als inlevingsvermogen, goed met mensen om kunnen gaan en nauwkeurigheid. Het helpen van mensen staat hoog op je prioriteitenlijst en je bent geïnteresseerd in medische procedures en protocollen. Of je nu straks als tandartsassistent of doktersassistent aan de slag gaat; je gaat hoe dan ook een waardevolle bijdrage leveren aan de gezondheid van mensen!

Meer weten over de verschillen tussen de beroepen en de opleidingen? Lees de blog.

Meer lezen
Pedagogisch Medewerker staat in het leslokaal
Gepubliceerd door: Daphne Verkroost, Marketing & Communicatie Calder Holding
In de categorieën: Onderwijs, Opleiding, MBO opleiding, BBL opleiding, MBO, BOL en Flexibele Leerweg +
Beveiliger controleert het magazijn
Wat betekent het als je als beveiliger als ZZP'er werkt?
Als je een carrière als beveiliger overweegt, heb je misschien wel eens gehoord van de mogelijkheid om als zelfstandige zonder personeel (ZZP'er) te werken. Maar wat houdt het precies in om als beveiliger als ZZP'er aan de slag te gaan?
Meer lezen
Beveiliging en Veiligheid beveiliger in uniform
Wat verdient een Beveiliger?
Als je overweegt om aan een carrière als beveiliger te beginnen, is het ook belangrijk om te weten wat je kunt verwachten qua salaris. In dit blog vertellen we je wat een Beveiliger niveau 2 en een Beveiliger niveau 3 verdienen.
Meer lezen
Verpleegkundige staat aan bed bij patiënt
Waar kan je werken als verzorgende IG?
Ben jij geïnteresseerd in onze verkorte opleiding tot verzorgende IG en vraag je je af waar je straks aan de slag kunt? Als verzorgende IG kun je op heel veel verschillende plekken werken! We vertellen je er alles over in dit blog.
Meer lezen

Al onze MBO- en HBO bachelor-opleidingen zijn erkend door het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW). Capabel Onderwijs en Capabel Hogeschool hebben het NRTO-keurmerk.

Logo ministerie OCW partner Capabel Onderwijs

Logo Nvao Beeldmerk Geaccrediteerde Opleiding

Logo NRTO Geaccrediteerde Opleiding