Als je overweegt om een opleiding tot doktersassistent te volgen, dan wil je natuurlijk graag weten waar je met jouw diploma terecht kunt na je studie. Voordat je aan het werk gaat, kun je bovendien nog besluiten om je te specialiseren in bijvoorbeeld cardiologie, dermatologie, geriatrie, oncologie, etc. Met een specialisatie na je doktersassistentestudie ben je nog beter inzetbaar in het werkveld. Doktersassistenten hebben een heel belangrijke rol bij het laagdrempelig en toegankelijk houden van de zorg. Zij zijn dan ook onmisbare schakels binnen de ketenzorg en tussen de (huis)arts en de patiënt.
Als doktersassistent kun je natuurlijk gaan werken bij een zelfstandig huisarts of een huisartsenpraktijk. Je bent echter ook heel welkom bij heel veel andere medische instellingen. Om te beginnen kun je werken op de specialistische afdelingen in een ziekenhuis en in de polikliniek, maar ook in verpleeghuizen, bij de GGD, arbodiensten en op scholen. Afhankelijk van je voorkeuren kun je met je opleiding tot doktersassistente veel verschillende functies vervullen zoals medisch receptionist, triagist, medisch secretaresse of medisch assistent. Elke functie heeft weer andere taken, zoals het plannen van afspraken, patiënten voorbereiden op een onderzoek, het assisteren bij medische procedures en het beheren van medische dossiers. Je bepaalt de urgentie van de zorgvraag en de daarbij passende vervolgactie, je adviseert en informeert de patiënt en je draagt bij aan de organisatie van de praktijk of afdeling. Doktersassistenten kunnen bovendien doorstromen naar de functie van coördinerend doktersassistent, triagist, praktijkondersteuner (POH), spreekuurondersteuner (SOH) en praktijkmanager.
Doktersassistenten hebben altijd een heel veelzijdig beroep. Het is belangrijk om te weten dat de functies en verantwoordelijkheden van een doktersassistente variëren afhankelijk van de werkplek en de specifieke behoeften van de zorgverlener. Lijkt het je wat om te werken voor een huisarts, in een ziekenhuis of een verpleeghuis? Bekijk dan de opleiding tot doktersassistent mbo-niveau 4 en schrijf je in.
Doktersassistent is veel meer dan alleen maar de telefoon aannemen en afspraken inplannen. Lees hoe een dag in het leven van een doktersassistent er uit kan zien.
Meer lezenDe opleiding tot doktersassistent kan uitdagend zijn, omdat het een breed scala aan vaardigheden vereist en er veel te leren valt. Hoe moeilijk de opleiding is, is afhankelijk van je achtergrond en ervaring. Heb je bijvoorbeeld al enige ervaring in de medische sector of heb je een administratieve achtergrond, dan zullen sommige onderdelen in de opleiding tot doktersassistente voor jou veel eenvoudiger zijn dan voor iemand die deze expertise mist.
Meer lezenIn het algemeen als tijdsbesparend, passend en georganiseerd. Tijdsbesparend, omdat Capabel verkorte opleidingen aanbiedt met minder lesdagen. Doordat er geen vijf dagen per week les is, is de opleiding gemakkelijk te combineren met onder andere een gezin.
Meer lezenAls je de mbo-opleiding tot doktersassistent niveau 4 hebt gevolgd en je gaat aan het werk, kom je over het algemeen in schaal 4 of 5 van de CAO (Collectieve Arbeidsovereenkomst) Huisartsenzorg. Na je opleiding start je op ongeveer € 2.449 euro bruto, wat kan oplopen tot ongeveer € 3.641 euro bruto per maand.
Meer lezenAls doktersassistent kun je gaan werken bij een zelfstandig huisarts of een huisartsenpraktijk. Je bent ook heel erg welkom bij andere medische instellingen. Je kunt gaan werken op de specialistische afdelingen in een ziekenhuis en in de polikliniek, maar ook in verpleeghuizen, bij de GGD, arbodiensten of op scholen.
Meer lezenOm doktersassistente te worden, kun je de mbo-opleiding niveau 4 tot doktersassistente volgen. Deze opleiding duurt over het algemeen 3 jaar. Je kan de opleiding voltijds volgen, maar ook als BBL-opleiding tot Doktersassistent. Capabel Onderwijs biedt deze opleiding ook aan als verkorte opleiding en dan kun je de mbo-opleiding tot doktersassistent in minder dan de helft van de tijd afronden, namelijk in 15 maanden.
Meer lezenMbo verpleegkundigen kunnen aan het werk in ziekenhuizen, verpleeghuizen en bij thuiszorgorganisaties. De doktersassistent maakt afspraken, ontvangt en begeleidt patiënten, beheert medische dossiers, voert medische handelingen uit en assisteert bij onderzoeken. De doktersassistent komen we voornamelijk tegen in huisartsenpraktijken.
Meer lezenDoktersassistenten zijn essentieel voor het functioneren van medische praktijken en klinieken. Ze zijn verantwoordelijk voor het beheren van afspraken, het bijhouden van patiëntendossiers, het uitvoeren van medische tests en het verstrekken van informatie en instructies aan patiënten. Assistenten werken nauw samen met artsen en andere gezondheidswerkers om ervoor te zorgen dat patiënten de best mogelijke zorg ontvangen.
Meer lezenDoktersassistent is een opleiding op mbo 4 niveau. Je kunt de opleiding volgen wanneer je een opleiding op mbo 3 niveau hebt afgerond, een overgangsbewijs van havo/vwo 3 naar 4 hebt of de intaketoets succesvol hebt afgerond.
Meer lezenDe opleiding MBO Doktersassistent is een zeer brede opleiding en bereid je voor op een mooi en veelzijdig beroep in de zorg. Tijdens de opleiding leer je alles over het menselijk lichaam, ziekten, klachten en leer je een goede inschatting te maken. Je doet vaardigheden op om de arts te assisteren en leert alles over communicatie om op juiste manier met patiënten om te kunnen gaan. En uiteraard leer je zelf een aantal medisch-technische handelingen: injecties geven, bloeddruk meten, wondverzorging, etc.
Meer lezenDe mbo niveau 4 opleiding tot doktersassistent is te volgen bij verschillende onderwijsinstellingen. Meestal duurt deze opleiding drie jaar. Bij Capabel Onderwijs kun je de opleiding tot doktersassistent al in 15 maanden afronden!
Meer lezenHoe weet je nou of je voor de opleiding tot doktersassistente moet kiezen of niet? Om die vraag te kunnen beantwoorden, is het belangrijk om jezelf eerst een paar andere vragen te stellen. Vind je het bijvoorbeeld fijn om verantwoordelijk te zijn? Jij bent straks namelijk het eerste aanspreekpunt voor patiënten en het is aan jou om tijdens de triage eventuele spoed te ontdekken. Lijkt het je het ook leuk om directe patiëntenzorg te leveren en echt patiëntencontact te hebben? Als doktersassistent is dat een belangrijk onderdeel van je werk. Je maakt afspraken met patiënten, adviseert en begeleidt patiënten, je assisteert bij onderzoeken en voert medische handelingen uit. Dit contact is heel belangrijk en kan veel voldoening geven. Twijfel je nog steeds? Lees dan verder.
Meer lezenAls tandartsassistent en doktersassistent werk je nauw samen met medische professionals. Het is in beide beroepen van belang dat je over competenties beschikt als inlevingsvermogen, goed met mensen om kunnen gaan en nauwkeurigheid. Het helpen van mensen staat hoog op je prioriteitenlijst en je bent geïnteresseerd in medische procedures en protocollen. Of je nu straks als tandartsassistent of doktersassistent aan de slag gaat; je gaat hoe dan ook een waardevolle bijdrage leveren aan de gezondheid van mensen!
Meer weten over de verschillen tussen de beroepen en de opleidingen? Lees de blog.
Meer lezen