Beoordeeld met een 8.8
Binnen 15 maanden je diploma
Meerdere keren starten per jaar
Erkende opleidingen

Wat is het verschil tussen Onderwijsassistent en Leraarondersteuner?

MBO Onderwijsassistent

Volg bij ons de verkorte opleiding tot Onderwijsassistent!

Hoewel de termen "Onderwijsassistent" en "Leraarondersteuner" soms door elkaar worden gebruikt, zijn er duidelijke verschillen tussen deze twee functies in het onderwijs. Beide functies zijn belangrijk voor het functioneren van een school, maar ze hebben verschillende verantwoordelijkheden en vereisten.

Onderwijsassistent

Een Onderwijsassistent is vooral gericht op het ondersteunen van leraren in hun dagelijkse werk. Deze ondersteuning kan variëren van administratieve taken tot directe hulp aan leerlingen. Onderwijsassistenten helpen bij het voorbereiden van lesmateriaal, het begeleiden van leerlingen tijdens de les, en het uitvoeren van administratieve taken zoals het bijhouden van aanwezigheidslijsten en het beheren van leerlingendossiers. Ze spelen een belangrijke rol in het dagelijkse reilen en zeilen van een klaslokaal en zorgen ervoor dat de leraar zich kan concentreren op lesgeven.

Daarnaast kunnen Onderwijsassistenten betrokken zijn bij de organisatie van schoolactiviteiten en het begeleiden van leerlingen met speciale behoeften. Hun taken zijn vaak gericht op het bieden van praktische en organisatorische ondersteuning aan de leraar en het bieden van extra hulp aan leerlingen die dat nodig hebben. De rol van een Onderwijsassistent is meestal breed en kan veel verschillende verantwoordelijkheden omvatten, afhankelijk van de behoeften van de school en de leraar.

Spreekt jou dit aan? Schrijf je dan in voor een verkorte opleiding tot Onderwijsassistent bij Capabel Onderwijs en ga al binnen 15 maanden aan de slag als Onderwijsassistent. 

Leraarondersteuner

Een Leraarondersteuner heeft een iets andere focus. Deze functie richt zich voornamelijk op het ondersteunen van leraren bij het geven van onderwijs, met een sterke nadruk op pedagogische en didactische ondersteuning. Leraarondersteuners helpen bij het ontwikkelen en uitvoeren van lesplannen, geven uitleg aan leerlingen en ondersteunen hen tijdens de les. Ze kunnen ook verantwoordelijk zijn voor het geven van aanvullende instructies aan leerlingen of het begeleiden van kleine groepen.

In tegenstelling tot Onderwijsassistenten, die vaak meer administratieve en organisatorische taken uitvoeren, ligt de nadruk voor Leraarondersteuners meer op het onderwijs zelf. Ze spelen een actieve rol in het onderwijsproces en werken vaak nauw samen met leraren om lesmateriaal aan te passen aan de behoeften van de leerlingen. Dit kan inhouden dat ze extra lesmateriaal maken, specifieke lessen voorbereiden, of gerichte hulp bieden aan leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben.

Opleiding en ervaring

De opleiding en ervaring voor Onderwijsassistenten en Leraarondersteuners kunnen verschillen. Onderwijsassistenten hebben vaak een mbo-opleiding gevolgd die hen voorbereidt op een breed scala aan ondersteunende taken. Leraarondersteuners kunnen daarentegen specifieke training of ervaring hebben op het gebied van onderwijs en pedagogiek, wat hen beter voorbereidt op het bieden van directe onderwijsondersteuning.

We kunnen dus stellen dat het belangrijkste verschil tussen een Onderwijsassistent en een Leraarondersteuner ligt in hun focus en verantwoordelijkheden. Onderwijsassistenten bieden praktische en organisatorische ondersteuning, terwijl Leraarondersteuners meer gericht zijn op pedagogische en didactische ondersteuning. Beide rollen zijn cruciaal voor een effectief onderwijsproces, maar ze vervullen verschillende functies binnen een schoolomgeving.

 

Capabel Onderwijs Medewerker E. Heikamp
Gepubliceerd door: Elise Heikamp, Marketing & Communicatie Calder Holding
Welke eigenschappen zijn belangrijk als ik E-Commerce Specialist wil worden?
Als je overweegt om E-Commerce Specialist te worden, zijn er verschillende belangrijke eigenschappen die je moet bezitten om succesvol te zijn in deze functie. Deze eigenschappen helpen je niet alleen bij het efficiënt beheren van online winkels, maar ook bij het verbeteren van klanttevredenheid en het stimuleren van de groei van de webshop. Hier lees je welke vaardigheden en kwaliteiten essentieel zijn voor een succesvolle carrière als E-Commerce Specialist.
Meer lezen
Welke eigenschappen zijn belangrijk voor Logistiek Teamleider?
De functie van Logistiek Teamleider biedt niet alleen interessante uitdagingen, maar ook diverse doorgroeimogelijkheden. Of je nu je verantwoordelijkheden wilt uitbreiden binnen de logistiek of nieuwe kansen in andere sectoren zoekt, er zijn veel manieren om je carrière verder te ontwikkelen. In deze blog verkennen we de verschillende doorgroeimogelijkheden die je hebt als Logistiek Teamleider.
Meer lezen
 Logistiek Teamleider staat lachend in magazijn
Wat zijn de doorgroeimogelijkheden voor een Logistiek Teamleider?
De functie van Logistiek Teamleider biedt niet alleen interessante uitdagingen, maar ook diverse doorgroeimogelijkheden. Of je nu je verantwoordelijkheden wilt uitbreiden binnen de logistiek of nieuwe kansen in andere sectoren zoekt, er zijn veel manieren om je carrière verder te ontwikkelen. In deze blog verkennen we de verschillende doorgroeimogelijkheden die je hebt als Logistiek Teamleider.
Meer lezen

Al onze MBO- en HBO bachelor-opleidingen zijn erkend door het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW). Capabel Onderwijs en Capabel Hogeschool hebben het NRTO-keurmerk.

Logo ministerie OCW partner Capabel Onderwijs

Logo Nvao Beeldmerk Geaccrediteerde Opleiding

Logo NRTO Geaccrediteerde Opleiding