Beoordeeld met een 8.8
Binnen 15 maanden je diploma
Meerdere keren starten per jaar
Erkende opleidingen

Wat is het verschil tussen een mbo Verpleegkundige en Verzorgende IG?

MBO Verpleegkundige

Volg bij ons de verkorte opleiding tot Verpleegkundige!

MBO Verzorgende-IG

Volg bij ons de verkorte opleiding tot Verzorgende IG!

In de zorgsector zijn er verschillende functies met elk hun eigen verantwoordelijkheden en opleidingsvereisten. Twee veelvoorkomende rollen zijn die van mbo Verpleegkundige en Verzorgende IG. Hoewel beide functies belangrijk zijn voor de zorgverlening, verschillen ze op verschillende manieren van elkaar.

Opleidingsniveau

Een mbo Verpleegkundige heeft een afgeronde opleiding op mbo-niveau 4 in de verpleegkunde. Deze opleiding duurt meestal vier jaar en bereidt je voor op een breed scala aan medische taken en verantwoordelijkheden. Na het behalen van je diploma kun je als verpleegkundige aan de slag in ziekenhuizen, verpleeghuizen, of andere zorginstellingen.

Verzorgende IG, oftewel Verzorgende Individuele Gezondheidszorg, heeft een mbo-opleiding op niveau 3 gevolgd. Deze opleiding duurt doorgaans drie jaar en richt zich voornamelijk op de basiszorg en ondersteuning van mensen in hun dagelijkse leven. Het werk van een verzorgende IG is meer gericht op persoonlijke verzorging en minder op complexe medische taken.

Werkzaamheden

Een mbo Verpleegkundige heeft een breder takenpakket dat medische zorg omvat, zoals het toedienen van medicatie, het uitvoeren van medische handelingen, en het monitoren van de gezondheidstoestand van patiënten. Ze werken vaak in ziekenhuizen, verpleeghuizen of bij thuiszorgorganisaties, waar ze ook betrokken zijn bij de coördinatie van zorg en samenwerking met artsen en andere zorgprofessionals.

De Verzorgende IG richt zich meer op de dagelijkse verzorging van cliënten. Dit omvat het helpen bij persoonlijke hygiëne, het bieden van emotionele ondersteuning, en het uitvoeren van lichte huishoudelijke taken. Verzorgenden IG werken vaak in verpleeghuizen, verzorgingshuizen, of bij mensen thuis in de thuishulp. Ze zijn vaak het eerste aanspreekpunt voor cliënten en zorgen ervoor dat zij zich comfortabel en verzorgd voelen.

Verantwoordelijkheden en zelfstandigheid

Een mbo Verpleegkundige heeft vaak meer medische verantwoordelijkheden en autonomie dan een Verzorgende IG. Ze kunnen zelfstandige medische handelingen uitvoeren en hebben een breder scala aan kennis en vaardigheden op het gebied van ziektebeheer en behandeling. Verzorgenden IG hebben meestal minder medische verantwoordelijkheden en richten zich meer op het bieden van basiszorg en ondersteuning.

Als conclusie kun je stellen dat hoewel beide rollen van belang zijn voor de zorgsector, de mbo Verpleegkundige een bredere medische focus en verantwoordelijkheid heeft dan een Verzorgende IG, die meer gericht is op dagelijkse verzorging en ondersteuning. Beide functies dragen bij aan het welzijn van cliënten, maar vanuit verschillende invalshoeken en met verschillende opleidings- en ervaringsvereisten.

Ben jij nieuwsgierig geworden naar één van deze opleidingen? Bij Capabel Onderwijs kun jij de opleiding tot mbo Verpleegkundige of de opleiding tot Verzorgende IG verkort volgen. Binnen 15 maanden ben jij al in bezit van jouw diploma, dus waar wacht je nog op?

Capabel Onderwijs Medewerker E. Heikamp
Gepubliceerd door: Elise Heikamp, Marketing & Communicatie Calder Holding
Welke eigenschappen zijn belangrijk als ik E-Commerce Specialist wil worden?
Als je overweegt om E-Commerce Specialist te worden, zijn er verschillende belangrijke eigenschappen die je moet bezitten om succesvol te zijn in deze functie. Deze eigenschappen helpen je niet alleen bij het efficiënt beheren van online winkels, maar ook bij het verbeteren van klanttevredenheid en het stimuleren van de groei van de webshop. Hier lees je welke vaardigheden en kwaliteiten essentieel zijn voor een succesvolle carrière als E-Commerce Specialist.
Meer lezen
Welke eigenschappen zijn belangrijk voor Logistiek Teamleider?
De functie van Logistiek Teamleider biedt niet alleen interessante uitdagingen, maar ook diverse doorgroeimogelijkheden. Of je nu je verantwoordelijkheden wilt uitbreiden binnen de logistiek of nieuwe kansen in andere sectoren zoekt, er zijn veel manieren om je carrière verder te ontwikkelen. In deze blog verkennen we de verschillende doorgroeimogelijkheden die je hebt als Logistiek Teamleider.
Meer lezen
 Logistiek Teamleider staat lachend in magazijn
Wat zijn de doorgroeimogelijkheden voor een Logistiek Teamleider?
De functie van Logistiek Teamleider biedt niet alleen interessante uitdagingen, maar ook diverse doorgroeimogelijkheden. Of je nu je verantwoordelijkheden wilt uitbreiden binnen de logistiek of nieuwe kansen in andere sectoren zoekt, er zijn veel manieren om je carrière verder te ontwikkelen. In deze blog verkennen we de verschillende doorgroeimogelijkheden die je hebt als Logistiek Teamleider.
Meer lezen

Al onze MBO- en HBO bachelor-opleidingen zijn erkend door het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW). Capabel Onderwijs en Capabel Hogeschool hebben het NRTO-keurmerk.

Logo ministerie OCW partner Capabel Onderwijs

Logo Nvao Beeldmerk Geaccrediteerde Opleiding

Logo NRTO Geaccrediteerde Opleiding