Binnen 15 maanden je diploma
Meerdere keren starten per jaar
Erkende opleidingen

Wijs over welzijn

De sector Zorg & Welzijn is wel algemeen bekend. Vooral het ‘zorgstukje’, dat zijn toch wel de bekende opleidingen zoals verpleegkundige, verzorgende IG, doktersassistent. Maar welke opleidingen (en beroepen) horen nou bij het ‘welzijnstukje’?

Laten we teruggaan naar de basis, naar de betekenis van ‘welzijn’. De dikke van Dale geeft de volgende omschrijving:

Accountmanager zit in stoel en lacht Welzijn(het; g.m.v), goede lichamelijke en geestelijke gezondheid, thans m.n. in toepassing op het zich welbevinden in onstoffelijk opzicht, syn. Welvaren: naar iemands welzijn informeren; op uw welzijn!, gewone wens bij een heildronk; bij leven en welzijn, 
zie bij leven² (1); het algemeen welzijn, het publiek belang; raad voor maatschappelijk welzijn, raad van advies op het gebied van de welzijnszorg en de maatschappelijke dienstverlening; het welzijn van de geest; vgl. welvaart.

Bij ‘thans’ was ik al afgehaakt. En wie gebruikt de dikke van Dale nou nog? Laten we het ook aan Wikipedia vragen, die geeft de volgende definitie:

Onder welzijn wordt een zekere mate van materiele en immateriële tevredenheid begrepen. In de economie wordt vooral gesproken over dat aspect van welzijn dat wordt aangeduid door het woord ‘welvaart’. Dit is de mate waarin de bevolking zich in zijn behoeften bevredigd acht.

Worden we ook niet heel veel wijzer van.

In onderwijsland zijn de welzijnsopleidingen de opleidingen waarin je leert om mensen te helpen, maar je verzorgt ze niet op medisch gebied. Denk dus bijvoorbeeld aan pedagogisch medewerker kinderopvang, begeleider maatschappelijke zorg of sociaal werker. De laatstgenoemde wil ik bij deze toelichten.

Als sociaal werker help jij anderen bij het oplossen van problemen. Op het gebied van werk, wonen, inkomen of sociale voorzieningen. Je geeft hen informatie, advies en voorlichting. Het is een afwisselend beroep waarbij je veel moet improviseren. In de opleiding leer je hoe je mensen kunt helpen hun zelfredzaamheid te vergroten en hoe ze hun problemen kunnen oplossen. Op de opleiding worden onderwerpen als ontwikkelingspsychologie en dienstverleningsplannen behandeld.

Ben jij sociaal, positief, betrokken en volhardend en werk je graag met mensen? Dan is de opleiding sociaal werker misschien wel wat voor jou. Bij ons kan je de opleiding verkort volgen, na 1 jaar heb je jouw mbo-diploma op zak en kan je meteen aan de slag als dienstverlener. Kijk op de website voor meer informatie.

Meest gekozen Zorg & Welzijn opleidingen

Vrouwelijke onderwijsassistent staat lacht in het leslokaal
Welke financiële steun, zoals beurzen, leningen of subsidies, kan ik aanvragen om mijn studie te bekostigen?
Wil je een opleiding volgen, maar maak je je zorgen over de kosten? Misschien kun je in aanmerking komen voor financiële steun voor een opleiding. Of je nu een studiebeurs, lening of subsidie nodig hebt, er zijn genoeg mogelijkheden om je studie betaalbaar te maken. In dit blog bespreken we de belangrijkste opties, zodat jij weet waar je recht op hebt.
Meer lezen
Pedagogisch Medewerker Kinderopvang zit lachend in leslokaal
Carrière maken in de sector: ontdek jouw toekomstperspectief!
Wil je weten wat de carrière- en doorgroeimogelijkheden zijn in jouw sector? Dan ben je hier aan het juiste adres. Of je nu net begint met werken of al een paar jaar ervaring hebt, doorgroeien is altijd mogelijk. Met de juiste opleiding en werkervaring kan jij jouw carrière een flinke boost geven. Maar hoe ziet dat pad eruit? En welke stappen kun je zetten? In dit blog lees je er alles over.
Meer lezen
psycholoog zit op bureaustoel voor het bureau
Uitdagingen en oplossingen voor volwassenen bij het volgen van een opleiding
Een diploma halen als je volwassen bent, kan een uitdaging zijn. Misschien heb je werk, een gezin of andere verantwoordelijkheden, waardoor je denkt dat je geen tijd hebt voor een opleiding. Bij Capabel Onderwijs weten wij uit onze jarenlange ervaring dat een opleiding heel goed te combineren is met de rest van je leven! Het geheim zit in de juiste aanpak, persoonlijke begeleiding en een flexibele leerweg.
Meer lezen

Al onze MBO- en HBO bachelor-opleidingen zijn erkend door het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW). Capabel Onderwijs en Capabel Hogeschool hebben het NRTO-keurmerk.

Logo ministerie OCW partner Capabel Onderwijs

Logo Nvao Beeldmerk Geaccrediteerde Opleiding

Logo NRTO Geaccrediteerde Opleiding