In Nederland is de eerste week van september de Week van Lezen en Schrijven. Dit initiatief vraagt aandacht voor laaggeletterdheid, een probleem waar 2,5 miljoen Nederlanders mee te maken hebben. Dat is 1 op de 6 mensen die moeite hebben met lezen, schrijven en rekenen. Dit blijft vaak onzichtbaar, maar heeft grote gevolgen.
Voor veel laaggeletterden is het dagelijks leven vol uitdagingen die voor anderen vanzelfsprekend zijn. Denk bijvoorbeeld aan:
Door deze problemen zijn laaggeletterden vaker afhankelijk van anderen, wat hun zelfvertrouwen kan schaden.
Laaggeletterdheid beperkt de mogelijkheid om zelfstandig zaken te regelen, zoals belastingformulieren of bankzaken. Ook medische informatie, zoals bijsluiters, is vaak lastig te begrijpen, wat risico’s voor de gezondheid kan opleveren. Daarnaast missen laaggeletterden belangrijke nieuwsberichten, wat hen kwetsbaarder maakt voor misverstanden.
In de moderne samenleving draait alles om communicatie en informatie. Basisvaardigheden zoals e-mails lezen en online solliciteren zijn cruciaal. Taal helpt ook om sociale contacten te onderhouden en om toegang te krijgen tot belangrijke diensten en mogelijkheden. Zonder deze vaardigheden is het moeilijk om volledig mee te doen, wat kan leiden tot eenzaamheid.
De Week van Lezen en Schrijven is een belangrijk moment om aandacht te vragen voor laaggeletterdheid. Het herinnert ons eraan dat we als samenleving actie moeten ondernemen om ervoor te zorgen dat iedereen de kans krijgt om volledig mee te doen.
Wil je meer weten over de Week van Lezen en Schrijven en hoe Capabel Onderwijs bijdraagt aan het bestrijden van laaggeletterdheid? Bezoek onze pagina voor blogs, video's en een overzicht van onze initiatieven.