Beoordeeld met een 8.8
Binnen 15 maanden je diploma
Meerdere keren starten per jaar
Erkende opleidingen

Week van Lezen & Schrijven: de impact van laaggeletterdheid

In Nederland is de eerste week van september de Week van Lezen en Schrijven. Dit initiatief vraagt aandacht voor laaggeletterdheid, een probleem waar 2,5 miljoen Nederlanders mee te maken hebben. Dat is 1 op de 6 mensen die moeite hebben met lezen, schrijven en rekenen. Dit blijft vaak onzichtbaar, maar heeft grote gevolgen.

Dagelijkse uitdagingen voor laaggeletterde mensen

Voor veel laaggeletterden is het dagelijks leven vol uitdagingen die voor anderen vanzelfsprekend zijn. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Brieven van de overheid of instanties kunnen moeilijk te begrijpen zijn, wat leidt tot stress en gemiste deadlines.
  • Het lezen van etiketten of productinformatie in de supermarkt.
  • Het gebruik van een computer of smartphone is vaak lastig.

Door deze problemen zijn laaggeletterden vaker afhankelijk van anderen, wat hun zelfvertrouwen kan schaden.

Moeite met zelfstandig zijn

Laaggeletterdheid beperkt de mogelijkheid om zelfstandig zaken te regelen, zoals belastingformulieren of bankzaken. Ook medische informatie, zoals bijsluiters, is vaak lastig te begrijpen, wat risico’s voor de gezondheid kan opleveren. Daarnaast missen laaggeletterden belangrijke nieuwsberichten, wat hen kwetsbaarder maakt voor misverstanden.

Waarom lezen en schrijven belangrijk is

In de moderne samenleving draait alles om communicatie en informatie. Basisvaardigheden zoals e-mails lezen en online solliciteren zijn cruciaal. Taal helpt ook om sociale contacten te onderhouden en om toegang te krijgen tot belangrijke diensten en mogelijkheden. Zonder deze vaardigheden is het moeilijk om volledig mee te doen, wat kan leiden tot eenzaamheid.

De gevolgen voor werk, gezondheid en sociale participatie

  • Werk: Veel banen vereisen basisvaardigheden zoals lezen en schrijven, ook op beginnersniveau. Laaggeletterdheid beperkt de toegang tot deze banen.
  • Gezondheid: Het begrijpen van medische informatie is belangrijk voor het nemen van beslissingen over gezondheid.
  • Sociale participatie: Laaggeletterden nemen vaak minder deel aan sociale activiteiten en kunnen zich daardoor geïsoleerd voelen.

Samen laaggeletterdheid aanpakken

De Week van Lezen en Schrijven is een belangrijk moment om aandacht te vragen voor laaggeletterdheid. Het herinnert ons eraan dat we als samenleving actie moeten ondernemen om ervoor te zorgen dat iedereen de kans krijgt om volledig mee te doen. 

Wil je meer weten over de Week van Lezen en Schrijven en hoe Capabel Onderwijs bijdraagt aan het bestrijden van laaggeletterdheid? Bezoek onze pagina voor blogs, video's en een overzicht van onze initiatieven.

Gepubliceerd door: Jessica Geerman
Kok toont spierbal in de keuken
Welke opleiding heb je nodig om Kok te worden?
Het beroep van kok is zowel veeleisend als lonend en vereist een combinatie opleiding, praktische ervaring en een passie voor koken. In Nederland is de meest gebruikelijke route om kok te worden via een mbo-opleiding. Er zijn verschillende niveaus van opleidingen beschikbaar die je voorbereiden op een carrière in de keuken.
Meer lezen
Wat doet een Zelfstandig Werkend Kok?
Een Zelfstandig Werkend Kok speelt een belangrijke rol in een professionele keuken en is verantwoordelijk voor een breed scala aan taken die essentieel zijn voor het bereiden en presenteren van gerechten. Deze kok werkt zelfstandig binnen een keukenbrigade en zorgt ervoor dat gerechten op tijd en volgens hoge kwaliteitsstandaarden worden bereid. Hier volgt een gedetailleerde beschrijving van de taken en verantwoordelijkheden van een Zelfstandig Werkend Kok.
Meer lezen
Waarom (Junior) Accountmanager worden?
De functie van (Junior) Accountmanager biedt veel kansen en voordelen, vooral als je geïnteresseerd bent in sales en klantrelaties.
Meer lezen

Al onze MBO- en HBO bachelor-opleidingen zijn erkend door het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW). Capabel Onderwijs en Capabel Hogeschool hebben het NRTO-keurmerk.

Logo ministerie OCW partner Capabel Onderwijs

Logo Nvao Beeldmerk Geaccrediteerde Opleiding

Logo NRTO Geaccrediteerde Opleiding