Op woensdag 8 september 2021 hebben alle partners van het DigiTaalhuis Maashorst i.o het convenant ondertekent waarin zij met elkaar afspreken om de laaggeletterdheid bij (jong)volwassenen in gemeente Maashorst i.o. te bestrijden en daarmee de zelfredzaamheid en deelname van deze groep aan de maatschappij te vergroten.
Het DigiTaalhuis Maashorst i.o. is een samenwerkingsverband van verschillende organisaties. Zij houden zich bezig met het bestrijden van laaggeletterdheid en het versterken van basisvaardigheden bij inwoners van Uden en Landerd vanaf 18 jaar. De kernpartners van het DigiTaalhuis Maashorst i.o zijn: Noord Oost Brabantse Bibliotheken, Vluchtelingenwerk, Capabel Taal, Stichting Vrouwen Samen, ONS welzijn, IBN, Stichting Lezen Schrijven, gemeente Uden en gemeente Landerd. Al sinds 2016 werken de kernpartners samen in het Taalnetwerk Uden. Inmiddels is het netwerk uitgebreid met partners uit gemeente Landerd en hebben zij zich verenigd in het DigiTaalhuis Maashorst i.o..
Naast de kernpartners zijn er verschillende organisaties die belangrijk zijn voor het signaleren van laaggeletterheid bij inwoners en hen doorverwijzen naar het DigiTaalhuis. De praktijk wijst uit dat laaggeletterde inwoners zich niet snel uit zichzelf aanmelden, maar vaak gestimuleerd moeten worden. De verbinding met deze ‘signalerings-en doorverwijspartners’ zoals: huisartstenpraktijken, scholen, kinderopvang in de gemeente Uden en Landerd maar ook ziekenhuis Bernhoven is van groot belang in de strijd tegen de laaggeletterdheid.
In de afgelopen jaren zijn er door de kernpartners al verschillende activiteiten, cursussen en workshops georganiseerd ter versterking van basisvaardigheden (taal-, reken- en digitale vaardigheden). Het aanbod bestaat uit een mix van formele en non-formele cursussen, taalgroepen en inloopactiviteiten, individueel en in groepsverband. Deze activiteiten sluiten aan bij behoeften vanuit de persoonlijke levenssfeer en bij bestaande voorzieningen en netwerken in de wijken en dorpen. Het aanbod wordt verzorgd door een mix van vrijwillige en professionele taalondersteuners.
Mensen die laaggeletterd zijn, hebben vaak moeite met taal, rekenen en werken met de computer. Dagelijkse taken zoals: internetbankieren, brieven of e-mails schrijven, kinderen voorlezen, de bijsluiter van medicijnen lezen of werkinstructies opvolgen kunnen dan moeilijk zijn. Ook het vinden van werk kan moeilijk zijn want laaggeletterden schamen zich hier vaak voor en proberen het te verbergen. In Nederland hebben ruim 2,5 miljoen (jong)volwassenen moeite met de Nederlandse taal, met rekenen en hebben beperkte digitale vaardigheden. Voor gemeente Maashorst i.o. betekent dit dat ongeveer 4500 inwoners tot deze doelgroep behoren.